divendres, 15 d’abril del 2016

Navegant pel Drac de Nou Caps

Gràcies a un bon consell de la Laia em vaig endur un diari per escriure algunes reflexions sobre aquest llarg viatge per Àsia. Els textos del blog sempre són originals, mai són els del meu diari personal, però aquesta vegada em ve de gust compartir-ne un amb vosaltres. Espero que us agradi.




Navegant pel Drac de Nou Caps 


Abans de conneixe'l quan pensava en el riu Mekong em venien al cap sense remei les imatges del capità Willard avançant riu amunt a la busca del Coronel Kurtz. Una travessa no només física sinó també a través de l'interior de la ment humana tan ben reflectida per la pel.lícula de Coppola, que trasllada de manera brillant el Congo del Cor de les Tenebres de Joshep Conrad a la Guerra del Vietnam. La frase: "m'encanta l'olor de napalm just llevat de bon matí!" i les imatges dels bombardejos americans, amb les explosions i columnes de fum enmitg de la jungla eren associats al riu de manera involuntària i inevitable dins el meu cap. Ara hi puc incorporar de noves, més reals al haver-les viscut en primera persona i sense cap mena de dubte més agradables.


Les ribes dels rius sempre han estat lloc d'assentament dels pobles, sent aquests font de riquesa i en ocasions medi de transport i comerç. El Mekong com a gran riu no ha estat menys. Amb els seus gairebé 5.000 km de longitud travessa 7 paisos: neix a les perpetues neus dels himalaies a la regió del Tibet, entra a la província xinesa del Yunnan i assoleix la frontera de Laos amb Birmania, arriba al Triangle de l'or, la famosa zona de trafic d'òpi i segueix cap al sud fent frontera entre Laos i Tailàndia per creuar Cambodja i desembocar les seves aigües en un delta inmens en territori vietnamita.


La morfologia del riu al llarg del seu recorregut és tan diferent que cada poble l'ha anomenat de manera diversa.

Al seu naixement en terres tibetanes budistes rep el nom de Dza Chu que significa "Aigua de les Grans Pedres" aludint a l'entorn rocós que atravessa. Els xinesos li diuen Lancang Jian o "Riu Tubulent" mentres que el tram de Laos i Tailàndia és connegut com a Mae Nam Kong que vol dir "Mare de totes les Aigües". Els cambodjans li han posat el nom de Thonle Thom o "Gran Riu" i finalment a Vietnam s'anomena Cuu Long que significa "Drac de nou Caps" ja que es ramifica en nou braços donant com a resultat un dels deltes més grans del món.



Un cop l'he navegat desde Houayxai fins a Luang Praban guardo a la retina les imatges d'un riu inmens, molt carregat d'aigua marronosa per la gran quantitat de sediments que arrossega tot i ser època seca, amb roques inmenses enmitg del seu recorregut com si fossin part de la cresta espinosa d'un gran drac que la nostra barca havia d'anar salvant per evitar una desgràcia, vorejat de les parets verdes de la jungla que el flanqueja, amb bous refrescant-se o abeurant-se en les seves aigües i petits pobles enmitg del no res, molt humils i sencills. En definitiva, un gran record allunyat d'Apocalypse Now.

Siem Riep. 24-Mar-16.


9 comentaris:

  1. Com cada blog, aquest tambe es una passada. Sensa seri sembla q tambe ens hi trobem. Molts petons i una forta abraçada per els 2.
    Cada dia que passa es un dia menys.

    ResponElimina
  2. Laia, l'ultima foto de la posta amb vosaltres es molt bonica.

    ResponElimina
  3. Esteu molt guapos i se us veu molt feliços. ♡♡♡ i miau de part del Xis ;-)

    ResponElimina
  4. Esteu molt guapos i se us veu molt feliços. ♡♡♡ i miau de part del Xis ;-)

    ResponElimina
  5. Si algún día escribo y un llibre sobre aquest maravellos viatge,tingueu per segur que seré la primera a comprar-lo,m'encanta llegir-vos,petons!!

    ResponElimina
  6. Si algún día escribo y un llibre sobre aquest maravellos viatge,tingueu per segur que seré la primera a comprar-lo,m'encanta llegir-vos,petons!!

    ResponElimina